De Schafpudel

Karakter

De Schafpudel is een uitgesproken, vriendelijk, temperamentvol en aanhankelijke hond, die zeer sterk op zijn familie is gefixeerd. Zijn familie is zijn alles. Zijn uitgesproken hoedeigenschappen zorgen ervoor dat hij zich altijd in de directe omgeving van zijn familieroedel begeeft. Rondstruinen en weglopen zijn hem vreemd, zijn familie wil hij koste wat kost in het oog houden en niet uit het zicht verliezen.

De Schafpudel is een hond voor actieve mensen en families. Hij voelt zich helemaal top wanneer hij zich fysiek mag uiten. Zo vindt hij het erg leuk om mee te rennen bij het paardrijden, fietsen, joggen of bijvoorbeeld inline-skaten. Hij is verzot op sporten als agility, frisbee en reddingshonden werk. Apporteren vindt hij fantastisch. Onvermoeibaar brengt hij stokken en ballen terug en geniet van het spelen. Ook een verfrissende duik in een meertje of riviertje doet hem veel plezier.

Een Schafpudel is zeer intelligent en houdt er erg van om nieuwe dingen te leren. Omdat hij erg intelligent is, zul je ook consequent moeten blijven, hij leert immers erg snel.

Het is een hond die je graag ziet als zijn maatje.

Een jonge Schafpudel laat zich ook goed met andere huisdieren, zoals katten, vogels en knaagdieren, socialiseren. Natuurlijk is het erg belangrijk om een pup met andere honden en dieren in aanraking te laten komen.

In alle beschrijvingen van de Schafpudel worden zijn karakterkenmerken geprezen.
Hij werd niet alleen beschouwd als betrouwbare hond voor het hoeden, maar ook voor de liefde van een familiehond, intelligent, aandachtig en waakzaam, lief voor kinderen, aanhankelijk en verdraagzaam. Hij is onvermoeibaar en onverwoestbaar, bescheiden en snel tevreden.

De Schafpudel van deze tijd heeft zich niet veranderd van zijn voorvaderen. Nog altijd zijn de oorspronkelijke karaktereigenschappen behouden gebleven.

Twee citaten over de Schafpudel:

..Schafpudels sind sehr schlaue Hunde und haben fast menschliche Intelligenz.“
..Schafpudels zijn zeer slimme honden en heeft bijna menselijke intelligentie..
Christipher Kluk 1779
Wer auch immer den Schafpudel beschrieb, lobte seine Charaktereigenschaften. Er galt nicht nur als verlässlicher Hütehund schlechthin, sondern auch als liebenswerter Hof- und Familienhund, klug aufmerksam und wachsam, kinderlieb, anhänglich und verträglich. Er ist ausdauerend und unverwünstlich, dabei anspruchlos und genügsam.
Frau Schweikel-Eckelmayr