De Schafpudel

Oorsprong en Gebruik

De Schafpudel- ook wel Hütepudel genoemd- behoort tot de oudste Duitse herdershonden, waarvan de wortels tot in de middeleeuwen terugrijken. Oorspronkelijk is hij afkomstig uit de Noord-Duitse laagvlaktes.

Het ras behoort tot de verschillende herdershond slagen, die geen nationale, of internationale erkenning hebben. Dit komt doordat de Schafpudel voornamelijk als arbeidshond van schaapsherders gebruikt werd. Herders hebben geen actie ter erkenning ondernomen.

Wanneer men de verschijning van de Schafpudel bestudeerd, mag je aannemen dat hij nauw verwant is aan de Zuid-Russische Owczarka en de PON (Polski Owczarek Nizinny). Maar ook de Oud-duitse Schäferhund heeft aan zijn ontstaan meegewerkt.

HerderIn 1800 kwam de Schafpudel voor het eerst voor in de literatuur “Kein anderer Hund kann mit ihnen beim Hüten von Herder verglichen werden” heet het. Tegenwoordig wordt de Schafpudel hier en daar in de kynologische literatuur benoemd (bijvoorbeeld in de Toepoels).

De herdershond moest voldoen aan verschillende eisen, gezondheid en vitaliteit, karakter en plezier in het werken, waren de belangrijkste eisen. 'Schoonheid' was en is nog steeds bij de herders een luxe, en niet van direct belang.
De exemplaren die niet aan de strenge waarden van de herders voldeden, hadden in de fok geen kans. Toch of misschien ook juist daarom, overleefde slechts een klein aantal door de vele jaren heen.  

Maar…door de verandering van ons cultuurlandschap en het verdwijnen van trekkende herders, zorgden ervoor dat deze waardevolle hond dicht bij het uitsterven staat.

Een rasanalyse in het begin van de jaren 80 gaf weer dat de Schafpudel nog slechts met 1% bij de herders gebruikt werd. De ondergang van de DDR zorgde voor een laatste slag. Hierdoor hielden ook die herders uit het oosten op met het scahpen hoeden met honden.

Bijzonder is dat de witte / helwit gekleurde schafpudel - ook bekend als de Pommerse Pudel - door kruising met witte Pommerschen herdershonden ontstond. Het gebruik van lichte honden is bijzonder omdat herders het gevoel hebben dat schapen niet genoeg respect zouden hebben voor lichtgekleurde honden.

Het gevolg hiervan is dat de zwarte ook 'Blauw' genoemde Schafpudel, bij de fok de voorkeur kregen. Hierdoor is de lichtgekleurde Schafpudel het uitsterven zeer nader.

Wij schatten, dat nog ca. 300-350 lichtgekleurde Schafpudels te vinden zijn. Rond het jaar 2000 stond dit aantal nog op 40-50 honden.
Het is jammer als deze buiten gewoon intelligente en flexibele honden volledig uit ons cultuurlandschap dreigen te verdwijnen.
Tenslotte waren de Schafpudels enige honderden jaren trouwe helpers en begeleiders van de herder en zijn schapen.

De Schafpudel heeft een aansprekende, vriendelijke verschijning en zijn prachtige en charmante karaktereigenschappen die niet alleen voor het hoeden zijn, maar maken de Schapudel ook tot een ideale familie-  en begeleidingshond maken.