Onze filosofie

Inleiding

De Schafpudel staat op de rode lijst van huisdieren. Dit betekent dat hij met uitsterven bedreigd wordt. De Schafpudel staat in categorie 2: sterk bedreigd. De laatste jaren gaat het echter wat beter. Door samenwerking van een aantal betrokken Schafpudel eigenaren, wordt de Schafpudelpopulatie in kaart gebracht. Het doel hiervan is het behouden en uitbreiden van de populatie zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid en de originele eigenschappen van het ras.

Onze filosofie

Een natuurlijk en goed gesocialiseerd ouder dier brengt in de regel vitale pups ter wereld. Dat is dan ook de basisgedachte, waarom wij op de eerste plaats bij onze dieren op het karakter letten en hoe ze zijn gesocialiseerd.

Uiterlijkheden staan bij ons op de tweede plaats. De ouderdieren zijn het, die door overerving, stemmings overdragingen, de sociale prikkel en het na laten doen, het karakter van de pups heel sterk beïnvloeden.

Ons streven is om de originele Schafpudel te behouden. Daarom vinden wij de dekking, de geboorte en de behandeling van de moederhond met haar pups zeer belangrijk en zullen wij dit zo natuurlijk mogelijk laten verlopen.

Van ongecontroleerde inteelt, lijn of familiefok houden wij ons uitdrukkelijk af. Het erfelijk materiaal dat nog beschikbaar is, is echter zo klein, dat we niet ontkomen aan een gecontroleerde inteelt maar wel zo minimaal mogelijk. De eigenschappen en een eventuele erfelijke aandoening wordt nauwkeurig gevolgd en bijgehouden. Dit ter voorkoming van het overerven van aandoeningen zoals HD.

Internationaal erkende HD-onderzoeken en evaluaties van de gefokte dieren, hartonderzoeken evenals standaard gezondheidscontroles en de nakomelingencontroles zijn vanzelfsprekend. Wij verplichten de nieuwe eigenaren om o.a een HD onderzoek te laten uitvoeren.

Bij een puppy van een gecontroleerd ras en van gezonde ouderdieren is het heel waarschijnlijk dat het gezond en vitaal is. Een garantie dat het zo gezond blijft, kan niemand geven, ook de honden zijn onderworpen aan de wetten der natuur.

Het in huiselijke kring fokken van onze puppy's is voor ons vanzelfsprekend. De pups groeien dan ook in huis op. Een familieband voor de pups is voor ons één van de belangrijkste voorwaarden om een perfect gesocialiseerde en optimaal gevormde hond te krijgen en een trouwe kameraad.

De Schafpudel is een gevoelige hond, die de in de buurt van “zijn” mensen wil zijn.